Därför Friskvård

Därför Friskvård

Friskvård är ett ord man ofta hör i jobb-branschen. Det är ett samlingsbegrepp för flera olika åtgärder som syftar på att förbättra en persons välmående. Det innefattar många olika saker, bland annat sunda levnadsvanor som fysisk aktivitet, bra kost och mindre stress. Många företag ger sin personal ett friskvårdsbidrag, pengar som personalen kan använda till exempelvis ett gymkort, till massage eller liknande. Trots att det är en kostnad för företag att betala friskvård åt sin personal är det oftast en smart investering. I och med att man hjälper personalen att få bra levnadsvanor, komma ner i varv och må bättre, kan de även prestera bättre på arbetsplatsen.

Friskvård på jobbet – olika alternativ

Det finns en hel del saker ett företag kan göra för att ge personalen bättre levnadsvanor. Förutom själva friskvårdsbidraget kan det även vara bra att investera i andra saker, bland annat en egen motionsanläggning. Det behöver naturligtvis inte innebära ett enormt gym, utan endast en mindre lokal med löpband, vikter och yogamattor. Det brukar även vara uppskattat att ta in en hälsocoach som föreläser om bra vanor, kost och motion. Friskvård kan även innebära att företag ser till att alltid erbjuda färsk frukt på jobbet, hålla i olika träningstävlingar som exempelvis en stegräknartävling. Detta brukar boosta intresset och skapar även en större gemenskap på jobbet.

Friskvård och personalhälsa

Det finns många saker att tänka på när man driver företag. Personalen måste kunna jobba i en lugn miljö och samtidigt ha de redskap de behöver för att kroppen inte ska ta stryk. I kontorslandskap är det till exempel viktigt att personalen har tillgång till höj- och sänkbara skrivbord och skrivbordsstolar. Det kan även vara bra att införa motion på arbetsplatsen, exempelvis fem minuters stretch eller liknande.   

Färre sjukskrivningar

Idag är det otroligt många människor som är sjukskrivna på grund av stress på arbetet. Som företag behöver man se till att sin personal mår bra. Genom friskvård kan man som chef och personalansvarig hjälpa personalen att stressa ner och må bra på jobbet. Trots att friskvård kostar pengar så är det en bra investering då det är dyrare att ha personalen sjukskriven.


Okategoriserade
Comments are closed.